diskografija | agencija | english

Record Labels

Gramofon je ovlašteni distributer za Bosnu i Hercegovinu izdanja sljedećih diskografskih kuća:

 


ECM Records
Godine 2004. izdavačka kuća ECM Records obilježila je tridesetpetu godišnjicu rada, kao i dvadesetu godišnjicu ECM-ove Nove serije pokrenute 1984. godine. ECM Records je osnovao Manfred Eicher 1969. godine u Minhenu. U svom katalogu nudi preko devetsto naslova improvizirane i klasične muzike, koji se po svom pristupu i izvedbi najlakše mogu okarakterizirati kao inovativni. Izdanja ECM-a su promijenila tok muzičke istorije, a ECM je vremenom postala jadna od najznačajnijih izdavačkih kuća u oblasti jazza i nove muzike i to kroz vlastita izdanja, ali i izdanja ECM New Series, Rune Grammofon, WATT, XtraWatt i Carmo.   
www.ecm-records.com

 


ENJA Records su osnovali dugogodišnji fanovi jazza Matthias Winckelmann i Horst Weber, 1971. godine u Minhenu. Danas je ENJA jedan od najcjenjenijih izdavača čija distribucija pokriva većinu svjetskog tržišta. ENJA nudi kvalitetna izdanja onim pojedincima u svim slojevima društva koji nisu pokleknuli pred najezdom monotonije koju donosi masovna kultura. 
www.enjarecords.com

 


ACT Music
ACT izdavaštvo i podetiketa "emoción/emotion" specializirani su za jazz, blues i world muziku. Osnivač ACT-a Siegfried Loch želio je predstaviti muziku ljudima koji su bili spremni čuti nešto novo. «Vjerujem u koncept svjetskog jazza, ne samo kao afro-američkog fenomena, što nije pitanje multikulturalizma, već multiindividualizma», kaže Loch. Danas je ACT predvodnik koncepta svjetskog jazza koji obuhvata različite akcente i dijalekte.
www.actmusic.com

 


Doublemoon Records iz Turske pokrenut je ciljem stvaranja potpuno novog zvuka «world musica», uz dodatak jazza. Njihov moto «jazz je etnička muzika planete», ukratko opisuje njihovu viziju.
www.doublemoon.com.tr

 


Američka nezavisna izdavačka kuća posvećena izdanjima inovativnih muzičara.
www.pirecordings.com

 


Zanimljiva kombinacija jazz fusiona, jazza / soula / funka i svjetske muzike dvadesetprvog stoljeća. ESC Records insistira na izuzetno kvalitetnom zvuku kao i na luksuznim omotima svojih izdanja.  
www.esc-records.de

 


«Skroman budžet i ogroman kvalitet» pisao je njujorški magazin All About Jazz o Intakt Records. Švicarska diskografska kuća posebno se trudi zabilježiti razvoj mnogih značajnih umjetnika. Do danas su objavili preko sto izdanja. 
www.intaktrec.ch